Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Svenska palmer exporteras till öknen

Tommy Nilssons palmträd finns bland annat i Putins arbetsrum.
Tommy Nilssons palmträd finns bland annat i Putins arbetsrum. Foto: Fritz Schibli
Inte sand till Sahara, men nästan. Tommy Nilsson i Helsingborg säljer skånska hemmabyggda palmer till Dubai, byggda av vissna blad som han piffat upp.

- Vi tar det som parker i medelhavsländerna inte vill ha och sätter nytt liv i det.

Så enkelt är det om man som Tommy Nilsson är florist och kan det där med att fixa till ledsna växter. Även om han så klart ansågs lite märklig när han började sin palmbana med att tigga till sig det som andra kastat — vissna blad.

- Men nu har jag kontrakt med flera länder och åker dit och hämtar blad.

Bladen behandlas med mjukmedel och klorofyll, och efter en tid i torkrum är det byggdags. De nygröna bladen trycks in i bark monterad på stålrör och höga, maffiga palmer går på export, bland annat till palmlandet Dubai. Men det har sin förklaring.

- Levande palmer klarar sig inte på hotell med den tunga luftkonditionering de har där. Det här är så nära verkligheten man kan komma.

Företaget grönskar med nyanställningar och stororder. På ett badland i Danmark byggs just nu 150 höga palmer för 12 miljoner kronor.

- Och det står faktiskt en palmbuske från Helsingborg i före detta president Putins rum i Moskva, säger Tommy Nilsson och ler.

Evighetsgrönt utan vatten

För att bygga de evighetsgröna växterna används naturligt material som bark och blad, som kan vara allt från småvissna till helt döda.

Det enda konstgjorda är stammens innandöme av stål.

Bladen behandlas med mjukmedel och en klorofyllösning.

De suger upp ny grön färg till olika nyanser och får sedan torka på ställningar.

Den enda vård växten behöver är rengöringsspray en gång i halvåret för att få bort damm och nikotin.

Alla lösningar i processen är miljövänliga så den som ledsnar på sin konserverade växt kan med gott samvete kasta den på komposten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.