Ekonomi

Palmer - en skånsk exportvara

Palmer går på export från Helsingborg till Lalandia och Dubai.

Företagaren Tommy Nilsson räknar i år med nyanställningar och flerdubblad omsättning.
I ett hörn inne på lagret i ett av stadens småindustriområden står palmstammar och väntar på avhämtning. Transporten söderut går från Biotech Tropical Plants på Lastgatan. Här har företagaren Tommy Nilsson tagit fram en metod för att bevara palmblad och andra växter som levereras till inomhusmiljöer.
Trädstammarna är uppbyggda av palmbark runt ett stålrör. Den längsta mäter nio meter och är delad i två delar för att vara lättare att transportera. Byggsatsen består i övrigt av ett antal palmblad som ska sättas fast i en krona, och en monteringsanvisning.
Men varför Dubai? Finns där inte redan en och annan palm?
— Jodå, men de här ska stå inomhus i hotellen. En levande palm klarar inte luftkonditioneringen, berättar Tommy Nilsson.
— Det här är äkta växter som bevaras, vatten och klorofyll ersätts med speciella giftfria och miljövänliga vätskor.
De torkade bladen behandlas och läggs i ett bad för att få rätt färg och konsistens. Något han kommit fram till efter ett otal tester och kasserade växtdelar. Däremot vill han inte avslöja innehåll och behandlingsmetod eftersom det tillhör avdelningen företagshemligheter.
Växtmaterialet importeras från parker och palmodlingar i spanska Malaga och Valencia.
— Tänk dig deras min när jag ber att få köpa bark och palmblad som de ska köra till tippen, säger Tommy Nilsson med ett leende.
Det handlar om import av tusentals palmblad. Och de stora volymerna finns på närmare håll. Tommy Nilsson har sedan tidigare levererat till badlandskapet Lalandia i Rödby och är nu huvudleverantör till den anläggning som byggs på Jylland.
— Lalandia i Billund blir tre gånger större än den i Rödby, säger han om finansmannen Flemming Østergaards påkostade projekt som öppnar i slutet av april.
Badlandskap ställer större krav på växterna och palmernas stålrörsstomme är ersatt med glasfiber.
— Vi levererar många växter dit, bland annat stora pinjeträd, olivträd och apelsinträd.
Tommy Nilsson har sina rötter i växtbranschen och har bland annat haft blomsterbutik på Väla. Numera jobbar han inte med levande växter utan riktar in sig på inomhusmiljöer som hotell, flygplatser, kontor och offentliga miljöer.
— Det har aldrig varit så bra tider för oss. I fjol omsatte vi 2 miljoner kronor. I år räknar jag med att omsätta åtminstone 12 miljoner kronor.
Han har stora förhoppningar på den globala marknaden med hjälp av återförsäljare i länder som Förenade arabemiraten, Bulgarien, Irland, Ryssland och Lettland.
— Vi har en jätteorder på gång till ett kasino i Lettland. Det är 17 palmer som ska gå dit.
Företaget sysselsätter i dag honom själv och webbansvarige sonen Daniel Lager, samt tillfällig arbetskraft när beställningarna hopar sig. Ambitionen är att de ska bli fler i takt med att företaget växer och förverkligar utbyggnadsplaner.
— Jag räknar med att vi behöver bli tio till. Om ett par veckor börjar fyra personer som Arbetsmarknadsservice ordnat jobb åt, berättar Tommy Nilsson.
Gå till toppen